Ook een website kan groen gehost


Groene stroom, recyclen van papier, vaker fietsen, daar denk je aan als het gaat om het sparen van het milieu. Dat ook een website duurzamer kan, dat weet lang niet iedereen.

groene hosting van websites
Internet is een grootverbruiker wat energie betreft. En dan gaat het niet alleen om computers die stroom gebruiken. Websites staan op een enorm aantal (hosting)servers - zie ze als computers met enorme hardeschijven zonder eigen beeldscherm. Net als bij gewone computers het geval is, kunnen ze flink heet worden. En om een ruimte vol met deze stroomvreters te koelen, daartoe draait de eveneens stroomvretende airco op volle toeren. Dat het ook anders kan, dat bewijzen de hostingbedrijven die aan 'groene hosting' doen. Ze zijn zoals dat heet 'CO2-neutraal' en maken gebruik van energiezuinige apparatuur in combinatie met groene stroom en/of energiebewuste bedrijfsvoering.

Er is daarnaast ook een groep hostingbedrijven die doet aan het compenseren van CO2-uitstoot door het planten van bomen en energiebewuste bedrijfsvoering. Misschien minder efficiënt wat betreft het sparen van het milieu, wel een stapje voorwaarts.

Weten of jouw site groen wordt gehost? Controleer je domeinnaam op Cleanbits.

Over de auteur van dit artikel

Alexander van Oosten is allround redacteur, tekstschrijver en mediaspecialist. Heeft gewerkt als redacteur en eindredacteur voor diverse magazines binnen zowel de fun- en actiesporten als de woon- en bouwbranche. Naast tekstschrijver en redacteur is hij onder andere mede-oprichter/beheerder van het blogcollectief Psychologisch.nu.